Zamberlan Ama Dablam
6.814 m Expedíció - Zamberlan

TermékekGyorskereső


Keresett termék neve:

ZamberlanKeresés
Részletes keresés

A 10 utolsó kereső szó:

skill bakancs, nyr, zamberlan bakancs, -8995))) or 4278=se, livigno, lowa, zamberlan 163 highla, f165, elm, zamberlan varrott bo

CímkékÚj videókHozzászólások


16:58: Hello! Ma feltűnt, hogy a Marketplace tele van 20 e ft-ért kapható új Zamberlan bakancsokkal. ...
HAMIS, ZAMBERLAN-t árusító weboldalak!
22:47: Üdvözlet. Nagyon megtetszett a Zamberlan2997 vioz Lux Gtx RR bakancs. Az a kérdésem lenne,mivel nem ...
Zamberlan 1996 Vioz Lux GTX RR waxed brick túrabakancs
16:19: Kedves Norbert! A Zamberlan azon kevés márkák egyike, akik a bakancsaikat újra talpalják, de ...
Zamberlan technológiák
19:55: Üdv! 6 éve vásároltam egy Önök által készített bakancsot. Az üzletben azt mondták, hogy örök ...
Zamberlan technológiák
18:20: Kedves Emese, igen még rendelhető. Itt a boltban van belőle egy 40-es. Üdvözlettel, Baráth ...
Zamberlan 1023 LATEMAR NW túrabakancs
16:18: Lehet még kapni ezt a típust?
Zamberlan 1023 LATEMAR NW túrabakancs

Hírek


HAMIS, ZAMBERLAN-t árusító weboldalak!

Zamberlan Ama Dablam
6.814 m Expedíció


Kapcsolat

Zamberlan technológiák

Gy.i.k.

Zamberlan esszencia

Cégtörténet


 

 

 

Zamberlan - Zamberlan Ama Dablam
6.814 m ExpedícióZamberlan Ama Dablam
6.814 m Expedíció

A Veneto régióbeli bakancsgyártó cég méltóképpen, sikeres himalájai expedícióval ünnepelte meg saját fennállásának 85. évfordulóját. Sőt egyúttal lehetőség nyílott az új Karka bakancsok magashegyi tesztelésére is.

 A hegyek iránti érzett, immár három generációt átívelő vonzalomból a jelenlegi cégtulajdonosnak is jócskán kijutott. Marco Zamberlan, amikor csak teheti, látványos csúcsok meghódításának szenteli a szabad idejét.
 
Megünneplendő a bakancsgyártás iparágában eltöltött, innovációban bővelkedő 85 esztendőt, a Marco Zamberlan és a Caio Pellizzari, Stelvio Frigo, Vlad Moroz és Vaszilij Volosin hegymászók alkotta csapat feljutott az Ama Dablam 6814 méteres csúcsára, melyet a Himalája hegyvonulatának legbámulatosabb hegycsúcsai között tartanak számon.
 
Giuseppe Zamberlan, a jelenlegi tulajdonos nagyapja 1929-ben kezdett cipészként dolgozni. A kisipari kereteket megtartva túra- és hegymászó bakancsok készítésére szakosodott – ebben közrejátszott a szívének igen kedves hegység, a Kis-Dolomitok közelsége is. Napjainkban a produktumok több mint 90%-át külföldre, világszerte több mint 50 országba exportálják, a család mégis közvetlenül figyelemmel kíséri a bakancsgyártás folyamatának egészét – a tervezéstől és gyártástól kezdve a nagykereskedelmi értékesítésen át egészen a tesztelésig. Marco Zamberlannal a sikeres nepáli expedícióról való visszatérése után beszélgettünk.
 
1) Szia, Marco, gratulálok a sikeres Ama Dablam-expedícióhoz. Elmondanád, hogyan ment? 
 
Igazán jól sikerült. Mindannyian pompásan éreztük magunkat, és nem voltak igazán komoly problémák. Számtalan különleges élménnyel gazdagodva tértünk haza. Hisszük, hogy egy nap még visszatérünk. Az elmúlt években tapasztalható kedvezőtlen folyamatok – a turisták beözönlése és a kereskedelmi expedíciók térnyerése – ellenére úgy vélem, Nepál még mindig a Földünk egyik legcsodálatosabb szeglete. A hegyek szépsége és a helybéliek nem változtak.
 
Az Ama Dablam megmászása az alaptáborból kezdődött, ahol persze népes hegymászósereg gyűlt össze, viszont az alaptábor felé menet egy olyan oldalsó völgyet választottunk, amely távol esik a karavánokkal és turistacsoportokkal teli Khumbu-völgytől, az Everest alaptáborába vezető fő útvonaltól. Az elhagyatott útvonal kiválasztásának hátterében elsősorban nem is a felfedezés vágya állt, egyszerűen szerettünk volna egy kicsit magunk lenni, hogy a közös élményeken keresztül megélhessük a bennünket összekötő barátságot.
 
2) Három olasz, két orosz. Hogyan választottad ki a csapat tagjait?
 
A barátság alapvető szerepet játszott ebben. Az efféle kalandok során egyfajta testvéri kötelék alakul ki: az örömteli pillanatokat jobb közösen átélni, a nehéz helyzeteket pedig könnyebb így átvészelni. A Zamberlan 85. évfordulója alkalmából más országok hegymászói számára is lehetővé tettük a részvételt. Elsőként a RedFox Outdoor Equipment csapat két képviselője, Vlad Moroz és Vaszilij Volosin jelentkeztek. Sajnálatos módon a japán barátainknak az utolsó pillanatokban végül le kellett mondaniuk a részvételt. Szervezési szempontból azonban nem jelent érdemi különbséget a résztvevők száma, hisz minden egyes jelentkezőnek maradéktalanul képesnek kell lennie arra, hogy a mászás összes fázisát önállóan véghezvigye.
 
3) Miért pont erre a hegyre esett a választás a 85. Évforduló alkalmából? Volt számottevő különbség ez előző két expedícióval összevetve?
 
Az Ama Dablam a Himalája egyik legcsodálatosabb hegye. Bár a csúcsa nem magasodik 8000 méter fölé, némelyik szakasza technikai szempontból bonyolultabb feladatnak minősül, és speciális előkészületeket igényel. Úgy véltük tehát, hogy egy olyan fontos alkalomhoz, mint amilyen a Zamberlan alapításának 85. évfordulója, keresve sem találnánk megfelelőbb úti célt, mint a lenyűgöző szépségéről és technikai kihívásairól elhíresült Ama Dablamot. Az előző két expedícióval összevetve ez a mostani kétségkívül komolyabb kihívásnak bizonyult. Az Aconcauga 7000 méteres csúcsát például a normál útvonalon, különösebb technikai nehézségek nélkül sikerült meghódítanunk. Egyedüli problémát talán a hideg időjárás jelentett.
 
4) Ha már szóba került az időjárás, milyen volt a hőmérséklet az Ama Dablamon?
 
Nem volt igazán akadályozó tényező, éjszaka -17 °C és -20 °C közötti hőmérsékletek voltak jellemzőek. Igaz, komoly hőingadozással kellett számolnunk. A nap legmelegebb, legnaposabb órái délelőtt 9 és délután 4 közé estek. Ebédidő magasságában sokszor egészen meleg volt, ami fokozza a lavinaveszélyt.
 
5) Az Ama Dablam jelentése: „Édesanya nyakéke”. Úgy tartják, a csúcs két oldalán húzódó gerinc miatt egy gyermekeit karjaival oltalmazó anya látványára emlékeztet. Odafentről is megnyugtató látványt nyújtott? Voltak esetleg nehéz vagy egyenesen ijesztő pillanatok? 
 
Nos, a látképet semmiképpen nem mondanám megnyugtatónak. A valóságban éppenséggel elég félelmetes látványt nyújt, és nehéz, kitett mászást ígér. Az Ama Dablam az egyik leglátványosabb csúcs a Himalájában. Piramisra emlékeztető alakja miatt hasonlít a mi Cervinónkra, csak összehasonlíthatatlanul magasabb. Az embernek az az érzése, hogy kitágulnak a dimenziók. Az egyik legélesebb hegygerincen húzódik a felfelé vezető normál útvonal. Biztosíthatlak róla, elég félelmetes érzés, ha feltekintünk a hegyre, pláne a fentebb elhelyezkedő táborokból. Itt már némi szorongás is hatalmába keríti az embert. Mindezen okokból kifolyólag ez az egyik leglátogatottabb és legkomolyabb kihívásokat jelentő csúcs.
 
Mindazonáltal nem volt okunk igazán komoly aggodalomra. A legnagyobb veszélyt a felettünk mászók jelenlétéből fakadó problémák jelentették: a meglazult sziklák, a lezúduló kőtörmelékek. Idesorolhatnám még a rögzített kötelek problematikáját is. Az alsóbb szakaszokon a kötelek igen elhanyagolt állapotúak voltak, míg fentebb lényegében egyáltalán nem is léteztek. A szóban forgó szezonban előttünk még senki nem jutott a 2. tábor fölé, ezért nekünk kellett a köteleket, fix pontokat elhelyeznünk. Ezt a feladatot normál esetben a nepáliak, és nem a külföldiek végzik. Sajnálatos módon pár nappal az expedíciónk kezdete előtt egy 42 éves francia hegymászó életét vesztette a mászás során ugyanezen az útvonalon. Az egyik rögzített kötél kiszakadt a helyéről, és a szerencsétlen mászó a zuhanás következtében szörnyethalt. Mi szerencsések voltunk az út során. Az egyik hegyi vezetőnk válla kiugrott a helyéről, továbbá az egyik orosz mászótársunk bokája megsérült egy kisebb esés következtében, de ezt leszámítva minden jól ment.
 
6) Beszéljünk egy kicsit a felszerelésről. Milyen kritériumok alapján választottad ki, hogy mit viszel magaddal?
 
A megfelelő felszerelés kiválasztását meghatározza a mászás technikai nehézsége, a hegység magassága és az ebből fakadó hőmérsékleti viszonyok, melyekkel a mászónak számolnia kell. Ami a bakancsot illeti, van egy új modell, melyet mindenáron tesztelni szerettünk volna. A mászás során ezért csapatunk minden tagja a Zamberlan új, Karka névre keresztelt bakancsát viselte. Ez egy automatahágóvas-kompatibilis, kivehető belsőrésszel ellátott, hamisítatlan magashegyi bakancs. Igazán kényelmesnek és melegnek bizonyult, egyszóval jól teljesített. Mindannyian elégedettek voltunk vele, bár a csapatunk egy-két tagja számára időnként túl melegnek bizonyult. (Ez a legtöbb ember számára inkább pluszt jelentene, valamint ebben közrejátszhatott a magas nappali hőmérséklet is.) Minden visszajelzés, amit hegymászóktól kapunk, jelentős információértékkel bír számunkra, mert ezeket felhasználhatjuk a jövőbeli modellek tervezésénél. Rendszerint már az alaptáborban megkezdődik a hegymászók között az eszmecsere a bakancsokról. A közvetlen használatból eredő információkat, javaslatokat továbbítjuk a technikai stábunkhoz, legyen szó a hőszigetelő bélésről, a kaptafáról vagy akár a kényelmi szempontokról.
 
7) Mi a helyzet a felszerelés többi részével?
 
A komolyabb magasságokhoz nélkülözhetetlen egy pár jó kesztyű, valamint a megfelelő termó öltözet, mely egyszerre kényelmes és könnyű. A fagyásveszély mindig jelen van, ezért nem szabad, hogy a ruházat akadályozzon a mozgásban. Ráadásul alkalmasnak kell lennie az éjszakázáshoz is, hiszen ezeket alvás közben is magunkon tartjuk. 
 
8) Mik a legfontosabb faktorok, melyek alapvetően meghatározzák a fizikai felkészülést egy 6800 méteres csúcs leküzdéséhez?
 
Az ehhez hasonló kihívásokhoz roppant fontos a megfelelő fizikai felkészültség. Az egyik legalapvetőbb faktor az akklimatizáció, a képesség, hogy fokozatosan hozzászoktassuk a szervezetünket a magassághoz. Ha Nepál magasan fekvő régióiban tartózkodunk, a testünknek lépésről lépésre kell akklimatizálódnia, anélkül hogy erőltetnénk. Rendszerint napközben mászunk valamennyit, majd az alváshoz alacsonyabbra ereszkedünk, fokozatosan szoktatva magunkat a hőmérséklethez és a magashegyi betegség tünetegyütteséhez. Ezekben a magasságokban már számottevően megnő a tüdő- és az agyödéma kockázata. Nem győzöm eléggé hangsúlyozni a megfelelő folyadék- és táplálékbevitel fontosságát, de hasonlóképpen oda kell figyelnünk az ásványi anyagok pótlására is.
 
Javarészt magán az Ama Dablamon hoztuk magunkat formába: egyszer felmentünk 5300 méterre, valamint feljutottunk a 6100 méteres Lobuche csúcsára is.
 
9) Mi a helyzet a végeredménnyel? Elérted a magad számára kitűzött célokat és magát a 6814 méteres csúcsot a rendelkezésre álló 20 nap alatt? Kegyes volt az időjárás?
 
Az időjárás a barátságosabbik arcát mutatta felénk, leszámítva 3 napot, amikor a rossz idő a sátrainkba száműzött bennünket. Két lavinát láttunk, de szerencsénkre egyik sem keresztezte a közvetlen útvonalunkat. Mint már említettem, a legváratlanabb és legrosszabb élményt a rögzített kötelek hiánya jelentette a fentebbi szakaszokon, illetve rossz állapotuk az alsóbb régiókban.
 
10) Hadd kíváncsiskodjak tovább: Mi a helyzet az étellel? Az éjszakai alvással? Vagy éppen a hangokkal, fényekkel?
 
Mielőtt elértük volna az alaptábort, a nepáli szakácsunk főzött ránk. A menü húsból, rizsből, tojásból vagy levesből állt. A magasabban fekvő táborokban azonban már ránk hárult az étkezések lebonyolítása. Többnyire a magunkkal hozott szárított leveseket fogyasztottuk. Általánosságban elmondható, hogy mindannyian egész jól aludtunk, leszámítva talán pár álmatlan éjszakát, amikor szenvedtünk a hidegtől. A szél zúgásán kívül más zajokat nemigen hallani, és persze a sátrainkat mindig igyekeztünk a lehető legvédettebb helyeken felállítani. A holdfényes éjszakák viszont lélegzetelállító látványt nyújtottak, a hófedte felszínen visszatükröződő holdsugár pedig egészen különleges, inspiráló atmoszférát teremtett, különösen a tiszta, csillagfényes éjszakákon.
 
11) Tehát hegyi ember vagy, ugyanakkor üzletember is. Hogyan egyensúlyozol a kettő között?
 
Ami azt illeti, jó volna, ha sűrűbben részesülhetnék ilyen és ehhez hasonló, szívnek-léleknek feltöltekezést jelentő élményben. De ilyen komoly utazásra sajnos csak 5 évente kerülhet sor. Hálás lehetek ugyanakkor a sorsnak, hogy ilyen csodálatos munkatársaim és alkalmazottaim vannak, így időről időre megtehetem, hogy saját magamnak is szenteljek némi időt. 
 
12) A következő projekt, mászás, kaland?
 
Nagyon is lehetséges, hogy legközelebb Pakisztánba megyünk, ahol a magas hegyek látványa óhatatlanul is a Himaláját juttatja az ember eszébe. De az is lehet, hogy végül Patagónia lesz belőle. Ott a csúcsok „mindössze” 4000 méter körüliek, de a feljutás technikai szempontból igen nehéz, sok a tényleges mászást igénylő szakasz. Remélem, nem kell sokat várni rá…
 
A Zamberlan 85. évfordulója – Ama Dablam (6814 m) expedíció 2014
 
2014. október 20. – Zamberlan eléri az Ama Dablam 6814 méteres csúcsát
 
Ez nem csak egy extrém expedíció…
 
Ez nem a természet legyőzéséről szól…
 
Ez egy hegyeket szerető baráti társaság utazása…
 
Megünneplendő a cég alapításának 85. évfordulóját, a Zamberlan Nepál egyik legfenségesebb hegyére, a 6814 méteres Ama Dablamra szervezett expedíciót.
 
A sikeres csúcstámadást végrehajtó csapatot három olasz (Marco Zamberlan, Caio Pellizzari, Stelvio Frigo) és két orosz (Vlad Moroz, Vaszilij Volosin) hegymászó alkotta. A jeles mászótapasztalattal felvértezett csapat számára a Zamberlan biztosította a megfelelő felszerelést, hogy a teljesítmény, a maximális kényelem és a biztonság szempontjai egyszerre érvényesülhessenek.
 
Az expedíció talán legfontosabb kelléke a 2015-ös kollekció egyik csúcsmodellje, az új 6000 Karka RR bakancs volt, mely a használat során is igazolta erősségeit és megbízhatóságát.
 
A 6814 méter magas csúcs meghódítását célzó expedíció 1 hónapot vett igénybe. Ez időszak alatt a csapat minden nehézséget leküzdött, legyen szó meredek falakról vagy az időjárás viszontagságairól, rávilágítva arra, hogy ez a kiváló bakancs tökéletes választás a magashegyi expedíciókra.
 


(0 szavazat)Szerinted mennyire volt hasznos ez az írás?


Címkék: cikkek, Zamberlan, Zamberlan túrabakancs, túrabakancs, bakancs, Zamberlan bakancs

Képek:
Az előre, vagy hátra lapozáshoz, kattints a kép jobb, vagy bal oldalára.
A képek áttekintéséhez húzd az egeret a kép alatti menü feliratra.


Kérdezz a Zamberlan termékekről Zamberlan Ama Dablam
6.814 m Expedíció

Neved:

E-mail címed:

Hozzászólás címe:

Hozzászólásod:
Zamberlan Ama Dablam
6.814 m Expedíció

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom, akár egy kattintással. Adatkezelési tájékoztató

Zamberlan Ama Dablam
6.814 m Expedíció, Zamberlan bakancs, bakancs, túrabakancs, Zamberlan túrabakancs, Zamberlan, cikkek

 

 

Webáruház készítés

A Zamberlan termékek forgalmazója


Big Mana Kft., 1026 Budapest, Bimbó út 127/c

Adószám: 14723182-2-41


Szaküzlet: +36 (1) 789-5736

Mobil: +36 (30) 929-0596


 

(Kis- és nagykereskedelem; értékesítés, információ kérés, rendelés, csomagküldés)
 

Magashegyi bakancsok, túrabakancsok és túracipők, valamint utcai modellek ...

 

A Zamberlan kínálatában megtalálhatják a magashegyi bakancsokat, keményebb és könnyebb terepre való túrabakancsokat, vadászbakancsokat, túracipőket, teljesítménytúrára tervezett cipőket és kényelmes utcai cipőket is.

 

A márka több mint nyolcvanöt éves fennállása alatt nagyon sok tapasztalatot szerzett a minőségi lábbelik készítésének terén, ami a kényelemben, tartósságban és magas fokú használhatóságban jelentkezik minden modelljüknél.

 

A tudás apáról fiúra száll, ma az alapító unokája Marco Zamberlan vezeti a manufaktúrát.


 

Á.sz.f.
Adatkezelési tájékoztató

Miért érdemes prémium minőséget választani?

 

 

Webáruház készítés

Webáruház készítés:

 Ruházat, cipő és divat webáruház készítés

  |  Marketing:

 Marketing

  |  Téma: Zamberlan Ama Dablam
6.814 m Expedíció - Zamberlan